Kirjoitan paljon siitä, että vastuullinen kuluttaja valitsee hyvälaatuisa ja kestäviä vaatteita, mutta mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Vaatteiden materiaalit ovat kuitenkin todellinen sekasotku, ja opettelen itsekin yhä tunnistamaan tietyt materiaalit.

Otetaan ensimmäisenä käsittelyyn niinkin tarvallinen materiaali, kuin polyesteri. Mitä se on? Mistä se on tehty ja miten se toimii? Kannattaako sitä hankkia?

 

Mitä on polyesteri?

Polyesteri on puuvillan jälkeen maailman yleisen vaatteissa käytetty materiaali. Katso vaikka kaupassa vaatteiden pesulappuihin, ja huomaat, kuinka monessa lukee juuri polyesteri. Polyesteri on synteettinen materiaali, joka on tehty öljystä. Se on siis uusiutumaton luonnonvara, eikä millään tavalla ympäristöystävällinen. Muita samaan synteettiseen materiaaliperheeseen kuuluvia materiaaleja ovat mm: fleece, nylon/polyamid, akryylim elastaani/spandex/lycra.

Miksi polyesteri?

Polyesterin valmistus on halpaa, joten meillä kaikilla on varaa ostaa siitä valmistettuja vaatteita. Polyesterista valmistetut vaatteet ovat kestäviä ja eivät rikkoonnu helposti. Ne kuivuvat nopeasti, eikä niitä tarvitse silittää. Ne ovat siis helppohoitoisia. Vaatteissa sekoitetaan usein eri materiaaleja, jotta ne kestäisivät paremmin. Jos vaate on siis kovassa kulutuksessa, voi polyesterinen vaate kestää paljon paremmin, kuin vaikkapa puhtaasta puuvillasta valistettu. Ja vaatteet joita käytetään kauan, ovat tietysti parempia luonnon kantilta.

Mikä ongelma polyesterissa sitten on ?

Se on epämukava päällä ja hikoiluttaa! Polyesteri on siis todella käytännöllinen materiaali, mutta se ei ole mukava päällä. Se tuntuu aikalailla siltä, kuin päällensä laittaisi muovipussin (koska sitähän se on). Kuumalla hikoilet ja kylmällä palelet. Mutta jos olet aina käyttänyt polyesterivaatteita, et välttämättä ole huomannut niiden epämukavuutta. Itse huomasin sen vasta onnellisesti vuoden puuvillaisissa imetysvaatteissa vietettyäni. En kestänyt enää polyesteristen paitojeni hikoiluttavaa tunnetta, ja hankkiuduin eroon suurimmasta osasta. Luonnon materiaalit, kuten villa, puuvilla ja pellava taas hengittävät viilentäen ja talvella lämmittäen.

Lisäksi polyesteria pestessä huuhtoutuu siitä pesuveden mukana minimaalisia mikromuovipartikkeleita. Puhdistuslaitokset eivät pysty vangitsemaan mikromuovia, ja se päätyy maailman meriin, kaloihin ja lopulta meihin ihmisiin. Pitkällä tähtäimellä tämä voi vaikuttaa jopa omaan lisääntymiseemme.

Entäs kierrätetty polyesteri?

Monet vaateketjut mainostavat nykyään kierrätetystä polyesterista valmistettuja vaatteita. Itsekin omistan kierrätetystä polyesterista valmistetun talvitakin. Ajatus on tietysti hyvä, mutta asiasta vallitsee keskustelu:

  • Jotkut väittävät, että polyesterin kierrätys vaatii niin paljon energiaa, että uuden tuottaminen olisi jopa ympäristön kantilta kannattavampaa.
  • Mikromuovia vapautuu myös kierrätetystä polyesterista joka pesussa.

Vinkit polyesterin ostoon

Mieti, tarvitsetko vaatteen todella polyesterisena, vai voisitko löytää sen luonnon materiaalisena? Tarvitsevatko lapset fleecetakit (vai löytyisikö villaiset?) Jos silti haluat ostaa vaatteen kyseisestä materiaalista, ota se kierrätetystä polyesterista valmistettuna, tai käytettynä.

Tai älä osta ollenkaan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =