Olen tehnyt työtä kestävän kehityksen ja yritysvastuun parissa jo viiden vuoden ajan, ja miettinyt erilaisia vastuullisuusasioita- ja näkökulmia päivittäin. Silti, juuri vaatteiden vastuullinen kuluttaminen on mielestäni ollut vaikea tehtävä.

Rakastan muotia, pidän vaatteista. Rakastan uusien vaatteiden tuoksua (kemikaaleja), ei siitä pääse mihinkään. Vaatekaupassa kaikki vaatteet on aseteltu siististi omiin tankoihinsa. Vuosikausia hautasin pääni hiekkaan, kieltäydyin miettimästä omia vastuullisuusvalintojani juuri vaatteiden kulutusta ajatellen.

Mutta, takaisin työelämään palatessani aloin tarkastella omaa vaatekaappiani toisin silmin. Tarvitsin vaatteita – aika paljon vaatteita.

Koska tarvittavien vaatteiden määrä oli tapauksessani niin suuri, ajauduin erilaisiin netin kirppisryhmiin jo pelkän taloudenpidon näkökulmasta. Huomasin pian, että käytettynä pystyin hankkimaan itselleni hyviä ja laadukkaita vaatteita, jotka maksoivat tuolloin suunnilleen saman verran, kuin ketjuista ostetut vaatteet uusina. Nerokasta.

Siihen sitten päädyin – asian tiedostamiseen. Haluan käyttää ja omistaa vaatteita, joista todella pidän, ja joita haluan ja voin käyttää kauan. Haluan tyylikkään perusvaatevaraston, josta löytyy päällepantavaa eri tilaisuuksiin. En halua joutua juoksemaan ketjuliikkeeseen lauantaiaamuna paniikkiostamaan mekkoa, koska illalla on 50-vuotissynttärit. Haluan ajattoman vaatekaapin. Suosin käytettyä. Jos ostan uutta, on sen oltava mahdollisimman vastuullista. Ei se määrä, vaan laatu.

Tässä sitä siis ollaan. Haluan jakaa tietoa omasta matkastani ja toivottavasti inspiroida jotakuta muuta muuttamaan omia kulutustottumuksiaan. Haluan muuttaa maailmaa yksi vaate kerrallaan.