Muistan pähkäillessäni kollegani kanssa vuonna 2012 sitä, kuinka vaikeaa oli löytää vastuullisesti tuotettuja vaatteita Suomesta. Ne vaatteet, mitä oli saatavilla olivat kaukana siitä tyylistä, mikä omaa silmääni miellyttää, tai sitten vaihtoehtoisesti aivan liian kalliita vastavalmistuneelle nuorelle. Ilokseni kehitys tämän asian suhteen on ottanut aimoharppauksen eteenpäin viime vuosien aikana. Uskon, että Suomessa suuri vaikutus on eettisillä kauppapaikoilla, kuten esimerkiksi Weecosilla ja Nudgella. Muistan itseasiassa, kun tapasin Weecosin perustajat kestävän kehityksen seminaarissa juuri ennen kuin sivu avattiin, ja ilahduin suuresti, kun leidit esittivät liikeideansa minulle seminaarin mingeltilaisuudessa. Painoin nettisivun nimen sekä saamani käyntikortin visusti talteen, koska osasin aavistella, että tästä voisi vielä tullakin jotain hyvää. Ja hyvähän siitä on tullutkin! Weecos kokoaa suomalaista eettiset kriteerit täyttävää muotia, vaatteita ja asusteita, kodin sisustusta ynnä muuta saman osoitteen alle. Minusta on helpottavaa, että joku on tehnyt analyysityön minun puolestani – onko tämä yritys eettinen ja vastuullinen, vai onko kaikki puhe läpinäkyvistä toimitusketjuista ja ympäristön huomioonottamisesta vain sanahelinää ja viherpesua? Weecos tekee vastuullisen muodin ostamisesta yhtä helppoa, kuin mitä on kävellä sisään fast fashion -kauppaan ja ostaa juuri kaikki, mitä tarvitsee. Ihanaa!

Lupasin esitellä muutamia omia suosikkimerkkejäni, ja täytyy sanoa, ettei tehtävä ole niin yksiselitteinen, kuin miltä se ensialkuun kuulostaa. Kirjoitin aikaisemmin tarkistuslistan vastuullisiin vaateostoksiin. Lempimerkkien listaamisessa olennaisinta on mielestäni se, mikä vastuullisuuden osa-alue juuri minun vaakakupissa vaikuttaa: Onko minulle tärkeää juuri materiaalien alkuperä, vaatteen alkuperämaa, kotimaisuus, kierrätysmateriaalit, erilaiset ympäristösertifikaatit tai vaikkapa naisten oikeudet? Haluaisin tietysti mielelläni, että ostamani vaatteet täyttäisivät kaikki nämä vaatimukset, mutta aina näin ei ole. Siksipä oma tärkeysjärjestykseni yleensä onkin seuraavanlainen: Kotimaisuus ja materiaalin ekologisuus. Valitsen mielelläni Suomessa valmistettuja vaatteita materiaalista riippumatta, mutta jos ostan ulkomailla valmistetun vaatteen, on sen oltava vähintään GOTS-sertifioitu tai esimerkiksi kierrätysmateriaalista valmistettu. Jokainen painottaa kuitenkin omat vaatimuksensa omassa vaakakupissaan.

Olen laatinut listani siis lähinnä näihin omiin ”tärkeisiin vaatimuksiin” perustuen. Haluaisin kuitenkin vielä muistuttaa, että kaikista tärkeintä on tietysti a) ostaa mahdollisimman vähän ja b) käyttää kauan tai c) ostaa käytettyä, jotta luonnonvarat säästyisivät.

 • Uhana Design: Rakastan Uhana designin nuorekkaita vaatteita. Minusta on ihanaa, että monet vaatteista valmistetaan Tampereella ja että voin sitä kautta edesautaa suomalaista työtä.
 • Alina Piu: Alina Piu on suomalainen yritys, jonka vaatteet valmistetaan Euroopassa. Minusta merkissä on ihanaa vaatteiden ajattomuus ja klassiset linjat, mitkä tekevät vaatteista kestävän sijoituskohteen pitkällä aikavälillä. Varsinkin pellavamekot ovat upeita ja raikkaat värit täydentävät merkin modernia ilmettä. Alina Piun vaatteet ovat sellaisia ”näitä tarvii aina” -perusvaatteita, jotka toimivat niin töissä kuin vapaa-ajalla.
 • Marimekko: Do I need to say more? Kuten monella muulla, minulla on pienoinen pakkomielle Marimekon vaatteista. Valitsen ne tietysti mieluiten kirpputoreilta, mutta uusista vaatteita suosin erityisesti Latviassa valmistettuja sekä klassisia kauluspaitoja, jotka kestävät ajan hammasta.
 • Lumi: Ajattomia ja hyvälaatuisia nahkalaukkuja. Motto: ”The only bag you’ll ever need” on toiminut ainakin omalla kohdallani viimeiset pari vuotta, kun hankin ensimmäisen Lumi -laukkuni.
 • Kavat: Ruotsissa, Kumlassa valmistettuja ympäristöystävällisiä nahkakenkiä. Kengät on valmistettu ympäristö huomioonottaen, mallit ovat kestäviä ja klassisia sekä laadukkaita. Ruotsissa Kavat -kengillä on kova jälleenmyyntiarvo juuri niiden korkean laadun vuoksi.
 • People Tree: Tällä englantilaisfirmalla on aika fast fashion -tyylinen lähestymistapa muotiin, koska uudet mallistot seuraavat toisiaan neljännesvuosittain. People Tree eroaa monista ketjuliikkeistä kuitenkin siinä, että merkin vaatteet ovat ympäristösertifioituja (mm Gots sekä Fair Trade) ja sen vaatteet valmistetaan yhteistyössä eri kehitysmaissa toimivilta viljelijä- ja ompelijayhteisöiltä, joille maksetaan luonnollisesti työstä reilua palkkaa. People Tree on yleensä kiinni trendeissä, joten jos haluaa esimerkiksi vaikkapa ne vakosamettihousut tälle syksylle, on heillä tähän vastuullinen vaihtoehto 😉
 • Swedish Stockings: Rakastan Swedish Stockinsien sukkahousuja. Ne on valmistettu kierrätetystä nylonista ja omat sukkahousut voi palauttaa tietysti heille kierrätykseen. Yrityksen filosofiaa leimaa ympäristöajattelu ja vastuullisuus on integroitu sukkahousujen valmistusprosessin joka vaiheeseen.
 • Veja: Ranskalaisia tennareita. Koska en halua ostaa Kiinassa parilla sentillä valmistettuja ”riistotennareita”, on ihanaa, että tähänkin on vaihtoehto. Vejan tennarit valmistetaan mahdollisimman ympäristöystävällisistä materiaaleista ja luontoa kunnioittaen.
 • Nudie jeans: 100% luomupuuvillaa, ilmainen korjauspalvelu, elinikäinen takuu, tyylikkäät mallit. Käytän omia farkkujani vähintään joka toinen päivä.
 • Terhi Pölkki shoes: Ihanan kauniita, klassisia ja monikäyttöisiä kotimaisia kenkiä.
 • Nokian Neulomo: Tottakai Neulomo! Made in Tampere, mukavaa puuvillaa, joka joustaa joka puolelta ja sopii joka tilanteeseen.
 • Filippa K: Ostan yleensä second handinä, mutta mielestäni Filippa K:n vastuullisuustyö on mennyt niin paljon eteenpäin, että sitä voi jo tituleerata vastuulliseksi merkiksi. Vaikka tuotanto taitaakin olla Kiinassa, ovat vaatteet mielestäni kauniin klassisia ja hyvälaatuisia. Yrityksen filosofiana on, että  vaatteet on helppo yhdistää toisiinsa juuri klassisen muotoilun ja laadun vuoksi. Lisäksi he vuokraavat vaatteita ainakin Ruotsissa ja pyrkivät käyttämään valmistuksessa kierrätettyjä ja sertifioituja materiaaleja.

 

Huomasin tätä listaa tehdessäni, että suurin osa listan merkeistä sattuu olemaan suomalaisia tai ruotsalaisia, mikä nyt tietysti sopiikin hyvin omaan vastuullisuusfilosofiaani (kotimaisuus ykkösenä!) Koska merkkejä nykyään kuitenkin riittää, jatkan ehdottomasti listaa vielä lähiaikoina.

Mutta, koska en ole kaikkitietävä – Mitkä ovat teidän lempimerkit?

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − åtta =