Monesti törmään väitteisiin, että vastuullisuus on vain meidän hyväosaisten mahdollisuus. Että vain keskiluokkaiset voivat ostaa vastuulisesti tuotettuja vaatteita tai tuotteita. Onko vastuullinen muoti kallista?

No onhan se. Tavallaan. Jos vertailet ”reilujen” vaatemerkkien hintoja ketjuliikkeiden fast fashion –vaatteiden hintoihin huomaat niiden olevan moninkertaisia. Pelkästään uusien vastuullisten vaatteiden ostaminen on ehkä siis vain harvojen etuoikeus. Valitettavasti. On kuitenkin muitakin tapoja olla vastuullinen vaatteidenkuluttaja. Kerron tästä lisää tässä postauksessa.

 

Miksi vastuullisuu maksaa?

 

Vastuullisesti tuotetut vaatteet maksavat enemmän, koska ne tuotetaan yleensä pienemmässä skaalassa. Pienemmän volyymin vuoksi jokaisesta vaatteesta tulee hieman kalliimpi. Toinen syy on se, että vastuuttomat vaatteet ovat aivan liian halpoja. Joku muu maksaa väliinputoavan hinnan ostaessasi parinkymmenen euron farkut. Se joku on yleensä vaatteen valmistaja, jolle ei makseta tarpeeksi palkkaa, tai joka työskentelee huonoissa/vaarallisissa olosuhteissa. Mutta myös ympäristö. Erilaiset kemikaalien ympäristöönleviämistä estävät puhdistimet ja laitteet maksavat luonnollisesti tietyn summan. Luomupuuvillaa on vaikeampi viljellä onnistuneesti kuin ruiskutettua tavallista puuvillaa. Vastuullinen valmistu maksaa enemmän kuin perinteinen, niin yksinkertaista se on.

Mutta jos siltikään ei ole varaa ostaa niitä vaatteita, joita haluaisi. Uusien vastuullisesti tuotettujen vaatteiden ostaminen on vain yksi tapa elää Slow fashionin mukaisesti. Muita ovat esimerkiksi:

 

Vaihda vaatteita kavereiden kanssa!

Ilmaista. Kuinka monesti kyllästyt omiin vaatteisiisi ja mietit, mitä niille voisi tehdä. Kysy, haluaako kaverisi vaihtaa muutaman vaatteen kanssasi tai osallistu ”vaihtoiltoihin”. Kaikki pääsevät eroon liioista vaatteista ja menevät kotiin ”uusien” vaatteiden kanssa. Win-win!

 

Kirppikset

Kaikkea löytyy käytettynä. Kirppisvaatteet eivät ole välttämättä vintiltä haisevia vintagemekkoja, vaan monesti aivan uusia, tai vähänkäytettyjä uusimpien trendien mukaisia vaatteita. Vain mielikuvitus on rajana.

 

Korjaa ja huolla vaatteita

Kuka vielä parsii sukkiaan? Vaatteiden korjaaminen ja huoltaminen pidentää niiden elinikää vuosilla. Kulahtaneetkin kengät näyttävät suutarin käsittelyn jälkeen lähes uusilta.

 

Osta vähemmän

Osta vain ne vaatteet, mitä oikeasti tarvitset.

Aloita tänään!

Fast fashion perustuu siihen, että kaikilla on varaa näyttää trendikkäiltä. Jos haluat näyttää trendikkäältä, eikä sinulla ole varaa ostaa vastuullista merkkiä ei vaihtoehtoja aina jää. Mutta et tarvitse 5 tai 10 erilaista biletoppia, joka perjantai, tai uusia korkkareita. Osta vain yhdet, joista pidät hyvää huolta.

Kuvien vaatteet: Takki &otherstories (second hand), Housut Lee (second hand), kaulahuivi (Indiska), kumisaappaat (vanhat!)

 

Mitkä ovat sinun vastuulliset vaatevinkkisi?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − åtta =