Slow fashion perustuu pitkälle siihen, että samaa vaatetta käytetään, korjataan ja huolletaan rakkaudella useiden vuosien ajan sen sijaan, kunnes se on niin puhkikulunut, että se on heitettävä kierrätykseen, Itse näen pienen madonreiän kirpputoreissa, koska jos oikeasti kyllästyn johonkin vaatteeseen, onhan se parempi, että vaate tulee jollekin toiselle käyttöön, kuin että se riippuisi käyttämättömänä omassa kaapissani.

Avainasiana on kuitenkin ostaa laadukkaita tuotteita, tai ainakin sellaisia, jotka on tuotettu mahdollisimman kestävästi. Totuus kuitenkin on, että vastuulliset vaatteet ovat usein kalliimpia kuin vastaavat ketjuliikkeistä ostetut, minkä takia harvalla on varaa seurata trendejä kovin tarkasti. Itsekin hankin mielelläni aika klassisia asuja, joiden tiedän käyvän vielä muutaman vuoden päästä. Tänä keväänä skippasin esimerkiksi ketjuliikkeissä vallinneen tötteröhihavillityksen, koska näin heti, että tämä olisi trendi, joka ei tule kestämään aikaa. Joitakin trendikkäämpiä vaatteita, kuten nahkahameen olen kuitenkin hankkinut käytettynä.

Miten sitten onnistun välttämään jokapuolelta tursuavia vaikutteita ja lankeamaan mainoksen uhriksi? Se on todella vaikeaa! Mutta minulla on kuusi ohjenuoraa, joita seuraamalla useinmiten teen ostopäätökseni. Kun surffailet nettikaupoissa tai fyysisissä kaupoissa ja törmäät vaatekappaleeseen, joka sinun ON PAKKO SAADA, kannattaa itseltään kysyä ainakin nämä viisi asiaa:

  1. Onko vaate tyylikäs vai trendikäsMuistatko, kun 2000-luvun puolivälissä kaikilla oli yhtäkkiä värikkäitä kangasvöitä, adidas superstarsit ja Miss Sixtyn alaspäinlevenevät lahkeet? Ne olivat supertrendikkäät ainakin omassa lukiossani, eikä minulla tänä päivänä tulisi mieleenikään pistää päälleni kyseisiä vaatteita. Kun nyt syksyllä löydät
  2. Sopiiko vaatekappale yhteen muiden vaatteitesi kanssa?
  3. Tarvitsenko sen oikeasti?
  4. Mistä se on tehty?
  5. Kuka sen on tehnyt?
  6. Onko minulla varaa siihen?

Näiden lisäksi monesti auttaa se helppo ohje ”nuku yön yli”. Ehkä se ihana vaate ei tunnukaan niin tarpeellisena, kun asiaa miettii uuden päivän valossa?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 3 =