Olen jo vuosia pyöritellyt mielessäni unelmaa täydellisestä vaatekaapista (kukapa ei olisi?!). Minun täydellinen vaatekaappini pitäisi sisällään vain eettisesti tuotettuja, laadukkaita ja mielellään luonnonmateriaaleista valmistettuja Suomalaisia vaatteita. (Kirjoitin lempimerkeistäni esimerkiksi täällä)  Suurin osa olisi klassisen minimalistisia, paitsi jos haluaisin pukeutua naisellisesti, tai trendikkäästi, tai poikamaisesti, tai rennosti… niin, no sieltä löytyisi jotain viikon jokaiseen mielialaan ja tilaisuuteen. Käytännössä tällaisen vaatekaapin hankkiminen olisi väistämättä kamalan tyyristä, ainakin jos kaiken hankkii uutena. Toinen vaihtoehto olisi ostaa kaikki käytettynä, mihin olenkin pitkään pyrkinyt. Jotenkin kuitenkin suunnitelmassa pysyminen on kaltaiselleni trendien uhrille loppupeleissä todella vaikeaa, ja kesällä Konmarittamani vaatekaappi on taas täyttynyt vaarallisesti kirppislöydöistä. Puolustukseni on kuitenkin sanottava, että kirppislöytöni ovat ihan paria vikaostosta lukuunottamatta erittäin onnistuneita: Olen ostanut pääasiassa minimalistiseen ja klassiseen työarkeen sopivia Filippa K:n ja Marimekon vaatteita.

Mutta, jos kirppisostosten tekeminen tuntuu vastenmieliseltä ja vieraalta? Ei hätää, askel eettisempään vaatekaappiin on pienempi, mitä luulit. Itseasiassa se on myös kaikinpuolin järkevä neuvo myös talouden kantilta katsottuna.

Olen aikaisemmin kirjoittanut vinkkejä vaateostoksille. Tärkein vinkkini eettisempään vaatekaappiin on kuitenkin: Ostaa vähemmän ja hitaammin!

Hidasta vauhtia

Kun seisot vaatekaupassa ja pidät kädessäsi vaatekappaletta, toinen jalka jo puoliksi kassajonossa, ota pieni tauko. Hengitä syvään ja mieti hetki, onko tämä todella se vaate, joka on juuri täydellinen sinulle? Vai onko se vain ihan ok? Voitko löytää paremman ja mieluisemman vaatteen? RAKASTATKO TÄTÄ VAATETTA? Ole rehellinen itsellesi.

Huonoja syitä ostaa vaate ovat esimerkiksi:

  • Se on halpa
  • Se ei ole täydellinen (istuu huonosti, huono väri tai outo materiaali), mutta voit käyttää sitä pari kertaa, ehkä.
  • Sinua masentaa/ ketuttaa/ on tylsää/ paniikki jostain tilaisuudesta, johon on pakko ostaa jotain uutta ja et ehdi etsiä muutakaan.
  • On syksy (tai joku muu tyhmä syy)

 

Tärkeintä vastuullisessa kuluttamisessa on se, että todella käyttää jokaista ostamaansa tuotetta. Vastuuttomasti tuotettu vaate on vastuullisempi, kuin vastuullisesti tuotettu hengariin kaapin perukoille unohdettu vaate – niin se vain on! Jos todella rrrakastat vaatetta ja tiedät, että tulet käyttämään sen puhki, voit ainakin tehdä tietoisen ostopäätöksen, etkä heittäytyä tunteiden ja mainosten pauloihin. Hyvä sinulle, luonnolle ja lompakolle. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 3 =